Stadsbranden i Umeå 25 juni 1888

25 Jun

Dagen efter midsommardagen, den 25 juni 1888, brann större delen av Umeå stad ner. Samma dag brann även Sundsvall. Umeås stadsbrand avslutar den utgåva av ”Folke och Frida” som vi läser tillsammans nu, 124 år efter branden. Frida var själv inte på plats under själva branden, men desto tydigare blir de kontraster hon beskriver. Den här synen mötte henne då hon återvände till Umeå från sitt besök i Sävar:

”Borta var de ljusa, vackra husen, borta var gatbjörkar och flaggstänger, borta var fest och sommar och den lugna lyckans skimmer, som Frida sett omkring staden sist. Det var en öken av nakna, brända skorstenar, svarta och hemska: det var högar av sten och bråte. Inga gator syntes, och här och där vajade brandrök över de brända ruinerna av många lyckliga hem.
   Efter älven var kajerna borta, och brända båtar drev nedför strömmen, borta var de flaggprydda storbåtarna och finnskutorna, borta liv och glädje och rörelse och arbetslust. Och runt omkring, i en vid ring ute på gårdarna och på åkrarna, såg de tält vid tält och ett myller av människor.”

Här kan du läsa mer om stadsbranden 1888:
Webbsida om sommarteatern Spelet om den stora branden
Studier i Umeå stads byggnadshistoria : från 1621 till omkring 1895 av Karin Eriksson (PDF)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: