Geocaching med ”Folke och Frida”

7 Jun

Öst på stan

Har du GPS i din mobiltelefon? I så fall har du allt som behövs för att syssla med geocaching, en modern form av skattjakt. Det hela går ut på att någon gömmer en skatt och publicerar koordinatorerna för att hitta fram till den på en särskild webbsida, och sedan kan vem som helst leta efter skatten.

Sedan 2010 finns en så kallad mystery-cache vid namn ”Folke och Frida” i Umeå. På cachens webbsida finns frågor som först måste besvaras för att få fram koordinatorerna, och de har alla med boken ”Folke och Frida” och författaren Frida Åslund att göra. Koordinaterna leder sedan till en plats som kan vara till hjälp för att hitta själva skatten, som är en hink där barnböcker eller böcker om Umeås historia bytes. Man kan alltså ta ett föremål från cachen, men bara om man lämnar ett nytt föremål i utbyte. En bra riktlinje är att alltid lämna någon av minst samma värde som det man tar.

Till Folke och Frida-cachen!

Geocaching är ett sammansatt amerikanskt ord som består av GEO från det grekiska geo som betyder jord, mark och CACHING från det engelska ordet cache som betyder gömställe. Läs mer om geocaching!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: