Nu finns Frida Åslunds gränd i Umeå

25 Maj

I det nya bostadsområdet Sandåkern ligger Frida Åslunds gränd. De första bostäderna är nu under uppbyggnad och vägen kommer snart att tas i bruk. Vi bad Anders Lidman på lantmäteriet i Umeå berätta om bakgrunden till valet av gatunamn:

”Som namnsättare inom Umeå kommun har jag länge sökt ett lämpligt tillfälle att få uppkalla en gata efter Frida Åslund.

Det är så med s.k. memorialnamn att jag gärna vill att personen i fråga dels har någon koppling till platsen och som dels kan hedra personen i fråga. Problemet med denna typ av namn är att man har namnet men inget objekt att koppla det till, vilket ofta är den omvända problematiken inom gatunamnsättning. Att det dessutom är en kvinna som man får hedra med ett namn gör ju inte saken sämre.

Jag har tidigt fascinerats av Frida Åslunds barnböcker om livet i Umeå före och efter stadsbranden. Då fick man dock hålla tillgodo med de få utlåningsexemplar som finns i stadsbibliotekets magasin. Så det var som en händelse att strax efter det att namnet beslutats 2008 kom nyheten om att böckerna skulle komma ut i en nyupplaga.

Varför jag tyckte att det var lämpligt med placering av gatunamnet på Sandåkern beror främst på det som utspelar sig i boken ”Tiden går”. Där vi får bl.a. följa Fridas skolväg från hemmet i Per-Jans gården på Grisbacka (tror det var Åbyn som byn kallas i böckerna) till Ytterhiske, allt som utspelar sig vid Tvärån, och den närliggande Tväråbron. m.m. Frida Åslunds gränd ligger bara 150 meter från bron.”

Kul tycker vi! (Och vill man läsa berättelserna ur ”Tiden går” finns de nyutgivna i samlingen ”Fridas nya värld”, som är en fortsättning på ”Folke och Frida” och utspelar sig på Grubbe och Grisbacka 1888-1894.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: