Bokcafé på Ålidhemsbiblioteket

23 Feb
En torsdagseftermiddag i mitten av februari träffades vi för ett avspänt samtal kring boken ”Folke och Frida”, Frida Åslunds folkskolebok från 1920-talet, som blivit vald till den första boken inom läsprojektet Umeåregionen läser.
 
ÅlidhemsbiblioteketVi som träffades i Sagorummet på Ålidhemsbiblioteket var nio bok- och samtalsintresserade damer redo att bidra med egna barndomsminnen, vilket var samtalstemat för detta första bokcafé. Kaffet, théet och tilltugget från Café Torget hjälpte till att lösa våra tungors band.
 
Vi hade ett intressant och böljande samtal med utgångspunkt från boken, som ledde oss både till de norrländska kuststädernas bränder (Luleå, Sundsvall och Umeå) vid 1880-talets slut, som till funderingar över Strindbergsåret och Strindbergs egen barndomsskildring ”En tjänsteflickas son”.
 
Vi tittade på några av de fotografier som finns tillgängliga från Umeå universitets forskningsarkiv och Västerbottens museums bildarkiv och konstaterade att Umeå verkligen var en småstad, nästan en by på 1800-talets slut.
 
Tänk vilken förvandlingsprocess staden har genomgått de senaste 100 åren!
 
Nästa samtalsträff är torsdag 1 mars kl 14.00. Då är samtalsämnet skolminnen och för att få något att jämföra med kommer Ålidhems skolområdeschef Ulrika Hurden och berättar om skolan idag.
 
Välkommen!
/Maria och Solbritt på Ålidhemsbiblioteket
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: