Samtala om mat

7 Feb

I vartenda av bokens kapitel omtalas mat på ett eller annat sätt; Folke och Frida vill till exempel ha saft och bullar till sin första midsommarvaka, och hos länsman i Sävar blir Frida bjuden på lax och spenat på midsommardagen, ”som i alla norrlandshem”.

KaffePå båten ”Västerbotten” har Frida hört att det finns lax och köttbullar och kaffe och doppa, och mycket riktigt blir barnen också bjudna på mat av kaptenen: ”varsin smörgås och en tallrik rykande köttbullar och potatis”.

Med ”världens godaste bakelse” lyckas de beveka en tjuv. Det är deras egen uppfinning och gjord av skorpor fyllda med gräddmjölk och hjortronsylt, som de hoppas ska göra dem så berömda och rika att de kan köpa en egen ångbåt då de blir stora.

Hos häxan på Västerhiske snattar de häggbär (”för norrlandsbarnen är häggbär detsamma som äpplen, körsbär och päron är för sörlandsbarnen”), och äter sedan tunnpannkakor med sylt hos Kall-Jons. När det ska vara kalas bjuds det på garibaldibröd och saftkräm och kakor, men till vardags är det mest stekgröt och strömming med potatis.

Mattraditioner kommer och går, men många av Fridas beskrivningar känns igen – eller? Är häggbär fortfarande lika populära? Och hur är det med stekgröt, är det vanlig vardagsmat även idag? Något som verkligen har förändrats är utrustningen för att tillaga maten, sådana exempel finns också att hitta i boken.

2 svar till “Samtala om mat”

  1. Victoria februari 7, 2012 den 07:05 #

    Stekgröt – nej tack! Men jag skulle gärna testa ”Världens godaste bakelse” – om jag fick göra den själv…

  2. Jenny februari 12, 2012 den 09:36 #

    Jag funderar på den här ”skarpladdade såsen” som Frida bjuder farbror länsman på – vad är det för sås egentligen? Vad är det för såsnamn hon har missuppfattat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: